Hibrid

Nőnek a hibrid eladások az USA-ban

A J.D. Power 2007. második félévére vonatkozó amerikai hibrid jármű előrejelzésében a hibridautó-értékesítések 35%-os növekedését jósolta, tehát idén év végéig 345 ezer darab hibrid hajtásláncú jármű talál majd gazdára. Ez 2,3%-os összpiaci részesedést fog jelenteni. A számok pedig minden valószínűség szerint csak növekedni fognak, amint újabb és újabb hibrid modellek jelennek meg, mint a Ford Fusion Hybrid, a Chevy Malibu Hybrid, továbbá a GM, a Dodge és a Chrysler hibrid szabadidő-autói. A Toyota 2020-ig például minden típusához kifejleszt majd egy hibrid változatot. A legnépszerűbb hibrid modell Amerikában a Toyota Prius, júniusban 94 503 darabot adtak el belőle, ami az összes értékesített új hibrid autó 50,6 százalékának felel meg. Év elején nőtt a kereslet iránta, miután 2000 dollárral csökkent az ára. Érdekes adat a Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumtól, hogy nyolc év alatt, mióta hibrid autót lehet kapni az USA-ban, 230 millió gallon benzint takarítottak meg a hibridek. 2010-ben már 65-féle hibrid modell közül lehet választani az Egyesült Államokban.

hibrid

 

Kinek kéne hibrid Corvette?

Annak ellenére, hogy a hibrid autókat kívülről meg sem lehet különböztetni hagyományos erőforrást használó testvéreiktől, s hogy messze kevesebb üzemanyagot fogyasztanak náluk, a vásárlók még mindig idegenkednek a megvásárlásuktól.

Hiába nincs kívülről látható különbség a hibrid és a normál gépjárművek között, az autósok körében még mindig számtalan legenda kering a vegyes üzemű gépekről. Konnektorba kell őket dugni, napelemmel működnek, a gyorsulásuk pedig egy rozsdás bicikliével ér fel – hogy csak a legalapvetőbbeket említsük meg. Pedig az egyetlen különbség csupán az, hogy ezek a járművek jóval kevesebbet fogyasztanak hagyományos társaiknál.

Az Egyesült Államokban jelenleg 10 különféle hibrid járművet lehet kapni a piacon. A Toyota és a Honda már régóta kínálja autóit a piacon, mégis a General Motors és a Ford Motor hibridje fogynak a legjobban, lévén a kedvelt nagyméretű terepjárókat próbálják meg átalakítani vegyes meghajtásúra. A GM előnyére válik, hogy ő árusít egyedül hibrid pick-up-ot: a Chevrolet Silverado 5,3 literes motorral és négysebességes automata váltóval kapható. A Ford volt ellenben az első gyártó, mely hibrid SUV-ot dobott a piacra: az Escape Hybrid tavaly gurult ki a futószalagról.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tanulsága szerint 2008-ig 12 további gépjárművet alakítanak át vegyes meghajtásúvá. A legagresszívabbnak a GM mutatkozik, aki öt modellel rukkol elő a következő évek során.

 

A lendületes piacralépés azonban nem elegendő, a vevőket meg is kell tudni győzni arról, hogy vásároljanak hibrid gépjárművet. Ez pedig nem olyan egyszerű. Az ilyen típusú meghajtás két fő előnye, hogy kevesebbet fogyaszt, mint egy normál motorral működő gépjármű és kevésbé szennyezi a környezetet. Igenám, csakhogy egy hibrid jármű bő egyharmadával kerül többe, mint a normál meghajtással rendelkező párja, ami azt jelenti, hogy modelltől függően akár 10 év is lehet, míg egy hibrid az üzemanyagon történő spórolással visszahozza az árát. Persze elképzelhető, hogy a benzinárak a mostani növekedésnél is sokkal nagyobb tempóban kezdenek majd el emelkedni.

A másik probléma az akkumulátorok töltéséhez kapcsolódik. A járművek ugyanis egyenletes tempójú haladásnál elsősorban ezeket használják, s csak akkor kapcsolódik be a benzinmotor, ha hirtelen gyorsítunk, vagy tartósan nagy sebességgel haladunk. Ennek megfelelően az aksik töltése akkor indul meg, amikor a gépjármű lassít, vagy épp lejtőn lefelé halad. Csakhogy az autópályákon egyik sem túl gyakran fordul elő, ráadásul az átlagsebesség is elég magas, így a pályán mért fogyasztás nem mutat nagy eltérést a sima benzines motorok fogyasztásához képest.

A Toyota mindenesetre komolyan veszi a hibrid piacot. Legújabb hibrid járgányuk, a Highlander nemcsak a legkisebb fogyasztású SUV a piacon, de mindehhez alig 7,3 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 60 MPH-ra. A társaság ezen felül a jövő évtized elejére 10 újabb hibrid modellel szeretne piacra lépni, s évi egymillió darabot eladni belőlük – ezek 25 százalékát az Egyesült Államokban. Persze kérdés, meddig érdemes elmenni a hibrid autók gyártásában: például kellene-e valakinek egy vegyes meghajtású Corvette?!