Kettlebell egy szakértő szemével

Kettlebell extrém sport

Sportújságíróként szerettem volna megismerni azt az új sportot, amelyet az egyik legextrémebb sportnak tartanak, mégis a testre teljesen másként hat, mint minden eddigi általam ismert edzés. Ez a Kettlebell, amely nemrég indult el hódító útjára Magyarországon is.

Kettlebell a városban

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb forrásból tájékozódhassak felkerestem a betterbell.hu csapatát, akiket az egyik legprofibb és leghitelesebb forrásnak tart a szakma kettlebell vonatkozásában. Szerencsére elég jó helyen van az edzőtermük, ahova természetesen előre egyeztetve időpontot mentem el, hogy a teremvezetővel minél többet tudhassak meg erről az extrém sportról.

Kettlebell Oroszországból

Ha korábban megkérdezi bárki, meg lettem volna győződve arról, hogy mint szinte minden ez is Amerikából származik, hiszen annyira adja magát, hogy minden ami testépítéssel kapcsolatos az az USA-ból eredjen. Na ebben igazán nagy újdonság volt számomra, amikor Péter elmesélte, hogy ez a századforduló idején már létezett mint sportág az orosz sztyeppéken, ahol a katonák és az élsportolók használták a kettlebell vasgolyókat és gyúrták magukat elképesztően szálkássá.

Mert ennek a sportnak nem az a lényege, hogy tömeget növeljen, hanem pont az ellenkezője. Először segít megszabadulnunk azoktól a feleslegektől, amelyekkel hónapok vagy akár évek óta problémánk van, és utána következik a szálkásítás folyamata, amely arról szól, hogy a kettlebell edzések révén olyan izomcsoportjaink jelennek meg, amiknek a meglétéről korábban nem is volt tudomásunk. Akinek nem lenne egyértelmű, hogy mit is jelent a szálkás testalkat, akkor tessék a Google-be beírni Bruce Lee nevét, és rögtön mindenki számára egyértelmű lesz.

Sokakban felmerülhet, teljes joggal, az a kérdés hogy a kettlebell vasgolyóval edzeni mennyire veszélyes, mekkora eséllyel lehet fizikai sérülésünk tőle, stb. Erre én első körben azt tudom mondani, hogy mint minden edzőteremben végzett sportnak ennek is megvannak a maga veszélyei. Lábunkra eshetne a golyó. Megszakad a derekunk, gerincünk. Nem tudunk lábra állni másnap. És még sorolhatnám a végtelenségig.

Azonban egyet mindenképpen tudnunk kell. Hogy a betterbell.hu termeiben olyan, hogy csak úgy lemegyünk, hogy helló kettlebell edzésre jöttem, ilyen nincs! És ennek az oka a fentiek miatt gondolom mindenki számára egyértelmű. Az edzéseket tartók mindenki esetében végeznek egy erőnléti és testi felmérést, hogy meg lehessen állapítani, hogy a kuncsaft képes lesz-e a vasgolyókkal edzeni és milyen erőnléti és állóképességi állapotban van. Ugyanis a legeslegfontosabb, hogy anélkül, hogy a teljes gerincünk és testünk „birtokában” és felügyeletében lennénk tilos ezt az edzést csinálni, mert anélkül valóban lehetnek sérülések. Nagyon fontos aranyszabály itt is, hogy minimum negyed óra bemelegítést kell szánni arra, hogy átmozgassuk a teljes testünket, mielőtt belevágunk az edzésbe.