Radiátor vásárlás Magyarországon

A mai magyar háztartások igen elterjedt fűtési eszközei a különböző radiátor típusok. Korábban leginkább az öntöttvasból, acéllemezből, alumíniumból gyártott radiátorok voltak a legelterjedtebb típusok. Bár sok helyen találkozhatunk még ezekkel a régebbi radiátortípusokkal, manapság egyre divatosabbá válnak az ún. lapradiátorok.

A radiátor működése

Ahhoz, hogy megértsük kicsit a dolgok miértjét, nézzük meg először is a radiátorral való fűtés működési elvét! Az ördög általában a részletekben rejlik és nincs ez másként ebben az esetben sem. Nem kell aggódni, kőkemény fizikába nem fogok belemászni, csak kis könnyeden beszéljük át, hogyan is épül fel a fűtés. Adott egy hőtermelő rendszer, pl. egy gázkazán vagy vegyes tüzelésű kazán, biomasszakazán vagy hőszivattyú. Ezen hőtermelő központ felmelegíti a fűtővizet. A keletkező hőt egy csőrendszeren keresztül eljuttatják a radiátorokig, amelyek aztán ezt a hőt átadják az adott helyiség levegőjének, azaz felmelegítik azt.

Radiátor hőfokszabályzó

A mai modern, radiátorokkal működtetett fűtési rendszerek általában kétcsöves rendszerűek, vagyis a kiépített csőrendszerben egy előremenő és egy visszatérő vezeték is megtalálható. Előremenő vezetéknek hívjuk azt a szakaszt, amelyen a felfűtött víz a radiátor irányába halad. A visszatérő vezeték pedig a radiátorból kilépő, alacsonyabb hőmérsékletű vizet szállítja a hőtermelő központ irányába. A radiátorban lévő víz tehát gravitációs úton, azaz a hőmérseklet különbségből adódó fajsúlykülönbség miatt kering, bár egyre inkább elterjedt a vékony csővel szerelt fűtés, amelyben keringető szivattyú biztosítja a víz folyamatosa haladását.
Mire figyeljünk a radiátor kiválasztásakor és felszerelésekor? A megfelelő méretű radiátor kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy mekkora a fűteni kívánt helyiség légköbmérete. Célszerű a túlfűtés elkerülése érdekében minden radiátorra felszereltetni az egyedi hőmérséklet beállítását lehetővé tevő termosztatikus radiátor szelepet is. A hőmérséklet optimális eloszlása szempontjából a legideálisabb, ha a radiátorokat a külső falra, az ablak alá szereltetjük fel.
A radiátoros fűtés előnye, hogy hatékony: a radiátorok könnyen kezelhetők és szabályozhatók, más rendszerekkel összevetve olcsók, szervízelésük is könnyű. Hátránya viszont, hogy a radiátor által fűtött helyiségben intenzív légáramlás alakul ki, ami port kavar fel a helyiségben. A radiátor folyamatos tisztítása ezért sok fáradtságot okozhat.

Romantik alumínium radiátor

A Romantik jól ismert, minőségi magyar gyártmányú radiátorcsalád. Az alumínium radiátorok körében a Romantik alumínium radiátor a kiemelkedően nagy méret- és színválasztékkal, valamint az alacsony árképzés miatt piacvezetőnek számít. A radiátorok élettartamát a gyártó huszonöt évre becsli, és a termékekre – megfelelő üzemeltetés mellett – tíz év garanciát vállal. A rendkívül gazdag szín-és méretválaszték miatt a Romantik radiátorok szinte bármilyen helyiségben felszerelhetőek, legyen szó távfűtéses lakásról, családi házról, iroda-vagy üzlethelyiségről.

Fűtő radiátor
A Romantik alumínium radiátorok felépítésüket tekintve tagos rendszerűek (az alsó és felső elemek közé tömítés elhelyezése után közbülső tagokat préselnek). Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a különböző igényeknek megfelelően bármilyen méretű radiátort össze lehet szerelni, illetve, hogy a radiátor méretén utólag is változtatathassanak.
A bővíthetőség és átalakíthatóság mellett további előnyt jelent, hogy a Romantik radiátor felszerelése, kezelése könnyű és külön karbantartást nem igényel.
Fontos tudni, hogy a réz és alumínium találkozásakor jelentkező kontaktkorrózió elkerülése érdekében az alumínium radiátorokba nem szabad rézszelepet beletekerni. Ennek az érintkezésnek a megakadályozására a Romantik radiátorhoz tartozó egységcsomagban található szűkítő elemeket kell használni.

A radiátor alternatívái

Természetesen léteznek fatüzelésű kazánok, kályhák a piacon. Ezeket egy hatékony keringető rendszerrel kombinálva igazán jól lehet alkalmazni, így az épület egyenletes melegszik fel, sőt, akár a vízmelegítésre is rásegítetünk. A tüzeléses kályhák legnagyobb hátránya maga a tüzelés: valakinek ott kell ülni, rendszeres időközönkét rakni a tűzre, és ugyanúgy hasogatni is kell a fát.

kályha vagy vegyes tüzelésű kazán?

Ezzel szemben a nagyon modern megoldások már napkollektorokat, geotermikus megoldásokat építenek a rendszerbe. Ugyan ezek a lehetőségek nagyon jövőbe mutatóak, önmagukban még sajnos mindig nem állják meg a helyüket. Egy napkollektor nagyjából pont behozza az árát, mielőtt tönkremenne, viszont egyszerre jelent igen jelentős kiadást. A geotermikus fűtési rendszerek megtérüléséről ilyen hosszútávú tapasztalataink még nem nagyon vannak, viszont itt is ellenérv lehet az egyben jelentős pénzkiadás, illetve az a korlát, hogy ez a megoldás olyan húsz-huszonkét fokig tudja maximum felmelegíteni a lakást. Emiatt alakult i, hogy ahol alkalmazzák ezeket a megoldások leginkább vegyes rendszereket építenek ki.