Tuning

A legnagyobb kisteher – Ford F650 Super Truck

Ha a Hummer után is szinte üresnek látszik a garázs, forduljon bizalommal a Georgia állambeli Southeast Utilities céghez! Chris Walker és George Stickler 2001 óta építi Amerika és minden bizonnyal a világ legbrutálisabb kisteherautóit, a Ford konszern legmasszívabb alvázára, az F650-ére. Az F650-est már a hírességek is felfedezték maguknak, Shaquille O’Neil-nek például van egy.

A Ford F650 Super Truck bitang durván néz ki és méreteinél fogva nálunk egy átlagos forgalmi sávban el sem férne. Hét és fél tonnát nyom, de még rápakolható négy és fél. Hogy a Föld olajkészletét ne veszélyeztesse, a jármű csakis 6,7 literes sorhatos Cummins vagy 7,2 literes sorhatos Caterpillar turbódízel motorral szerelhető fel, amivel azért így sem fogyaszt 20 liternél kevesebbet. Na jó, de akkora, mint egy hegyomlás.

A 7,2 literes lökettérfogatú Caterpillar testre szabott erőforrás az F650 Super Trucknak, hiszen 303 lóerős és nyerges vontatónyi, 1166 newtonméteres nyomatékkal bír. Elképesztő értékek, ráadásul a maximális teljesítmény 2400, a maximális nyomaték pedig már 1440-es percenkénti fordulatszámnál jelen van! Ennyi nyomaték simán füstölteti mind a négy 22,5 hüvelykes felnire húzott, komoly ellenállású 295/75-ös gumihengert. A bányagépekben is helytálló motorhoz hatfokozatú Allison automata váltóművet kapcsoltak.

Az F650 Super Truck amúgy egy nagy teherbírású légrugós felfüggesztésen nyugszik, a lakószoba méretű utastérben pedig “kapitány” székek várják a sofőrt és utasát.

Harminc éves fennállását ünnepli a Brabus Frankfurtban

Bodo Buschmann 1977-ben alapította meg tuningvállalkozását, a Brabust, mely az idei őszi Frankfurti Autószalonon fogja megünnepelni a harmincadik születésnapját. A jeles alkalomra természetesen egy újabb gépcsodával készülnek, melyről előzetesen csak annyit árultak el, hogy egy “báránybőrbe bújt farkas”. A leleplezéssel egy időben indul el a Brabus újra dizájnolt weboldala is.

A Brabus a világ legnagyobb független autótuner cége, a német hatóságok autógyártóként tartják számon. A német műhely először 1984-ben tett le valamit az asztalra, akkor egy V8-as motorral szerelt 190-es Mercivel kápráztatták el a tuningrajongókat. 1996-ban aztán összerakták a Brabus E V12-t, mely elnyerte a leggyorsabb közúti limuzin címet (330 km/óra) és beírta magát a Guiness Rekordok Könyvébe. Ma ugyanennek a címnek a birtokosa a Brabus Rocket 365,7 km/órával.

A “rakjunk egy hihetetlenül erős motort egy limuzinba, hogy kívülről alig legyen észrevehető” ötlet kiteljesedése lesz a Frankfurtban debütáló “báránybőrbe bújt farkas”, melynek teljesítményét csak a legjobb szupersportkocsik tudják majd megközelíteni. Kíváncsiak várjuk a fenevadat.

brabus

Extrém BMW Z4 az AC Schnitzertől

Az AC Schnitzern már komoly tapasztalattal bír az M BMW-k extrém mértékű átépítésében, emlékezzünk például a Tensionre. Ezúttal, nosztalgiából, megint a Z4 M Coupét vették elő és egy nagyon pimasz tuningvasat kreáltak belőle. A fehér/narancs, 350 pacis kreációnak a Profile nevet adták.

tuning

Amerika legerősebb MINIjei

A híres tervező, Joe Iacono (Iacono Design) és az ugyancsak elismert hot rod építő, Rick Leos (Autocraft) Project Airborne név alatt fejlesztette ki Amerika legerősebb és legdögösebb MINIjeit. Az Airborne a 2002-2006 között gyártott R53-as és az új, 2007-es R56-os MINIhez is komplett tuningprogramot kínál. Első autójuk a 2006-os SEMA show-n debütáló Airborne MINI kabrió volt, melyből összesen 100 darabot készítettek.